Det är med Kalla Fakta

Sitter och kollar på Kalla Fakta och är det inte självaste Bo Edvardsson jag ser. Jo då! Har haft ett par föreläsningar med honom plus kurslitteratur. Han har florerat en del genom hela utbildningen. Kortfattat kan man säga att han tycker man ska vara kritisk till det mesta. Hehe, han e lite mysig på nått sätt och om det är någonstans han ska vara med sitt kritiska tänkande så är det där (även om jag som liten student ibland kan tycka han är lite trist med sitt ”forskar snack” och sina overhead bilder, men vad kan/vet jag i jämförelse med honom!).

Angående själva programmet så är det hemskt det som lyfts (även om programmet enbart lyfter en sida av verkligheten). Det är så otroligt känsligt när det handlar om barn. Att handla på de sättet känns (enligt mig) otroligt riskabelt och att bemöta två unga tjejer på de sättet känns så, jag vet inte riktigt ens vilket ord jag ska använda. Under all kritik passar ju sig ganska bra. Jag är ju inne i svängen om barn (barnperspektiv, barns rättigheter, m.m. i juridiska situationer) även om det inte handlar om heders relaterat våld. Jag tycker det är hemskt att någon på socialtjänsten, med den makt som finns där, tar tjejernas ord så oseriöst. Att handläggaren sedan snäser av barnen på sättet hon gör känns ju nästan overkligt. Händer sådant på riktigt? Enligt Bo är det tydligen ganska vanligt att man fastnar i en viss arbetskultur (eller hur han nu uttryckte det). Vad hände med att söka kunskap om man inte riktigt vet hur man ska hantera en situation? Om nu handläggaren inte riktigt visste hur saker och ting låg till varför tog hon inte kontakt med någon expert på området. Eller trodde hon att hon gjorde rätt? Jösses sådant där är läskigt!

Skälen är nog många, men så här kan det ju inte vara. Oavsett om man inte har kunskap inom något område så är det ju vårt jobb att söka den kunskapen vi behöver. Ja jag säger vår för i Januari är jag själv utbildad socionom. Det är ju inte säkert att jag kommer jobba på socialtjänsten, men jag vill i alla fall lära mig av detta och inte göra detsamma. För mig är nog det viktigaste bemötandet. Man kommer så jäkla långt med ett bra bemötande! Sen kan alla inte vara perfekta och 100 % vetande om allt och alla situationer, men bemöter du någon med respekt och vänlighet kommer du ändå en jäkla bra bit på vägen.

Bara lite tankar om programmet. På ett sätt vill jag inte välja sida eller tycka något är rätt eller fel för program som Kalla Fakta väljer ju ut det snaskigaste att visa, den smutsigaste sidan och det som berör oss tittare mest. En bild av allt bra socialtjänsten gör existerar ju knappt i media utan då måste du börja gräva i forskning. Frågan är hur objektiv bilden blir då? I det här fallet känns det ju som att programmet hade rätt, men samtidigt är det bara en känsla. I verkligheten vet jag inte eftersom jag inte varit där eller varit med i hela processen.

Nu mina vänner är det dags att gå ut med hunden och sedan sova! Godnatt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s